Ağrı bandı en basit tabirle ciltten emilim yoluyla vücuda alınan ve ağrı kesici özelliği olan maddenin emdirildiği banttır.
“Transdermal bantların kullanımı, ilk geçişte hepatik metabolizma, enzimatik sindirim saldırısı, ilaç hidrolizi ve asidik ortamda bozunma, ilaç dalgalanmaları ve gastrointestinal tahriş gibi oral ilaç verme ile ilişkili birçok sorunu ortadan kaldırabilir.”
Ağrı bantları yurtdışında yıllardır ilaç emdirilmiş halde kullanılırken ülkemizde çok bilinmemekte. Her ne kadar kültürel olarak yakı kavramına karşı kulak dolgunluğumuz varsa da burada bir miktar farklı bir banttan bahsediyor olacağız.
Ben de bu sebeple birtakım araştırmalar yaparak sizler için bu bandı 5n1k tekniğiyle açıklamaya çalışacağım.
Nedir?
Transdermal yolla vücuda ilaç alımıdır. (İlaç yerine ülkemizde doğal bileşenler yaygın olarak kullanılıyor.)
Bu bant 3 katmandan oluşur: en içteki cildimize değen geçirgen yapışkan yüzey , ortadaki ilaç emdirilmiş tabaka ve tüm katmanları birarada tutan en dış yüzey.
Niçin kullanılabilir?
Aklınıza gelebilecek çoğu kronik ağrı durumunda oral analjezik ilaç alımları yerine daha kolay ve nispeten daha sağlıklı ve konforlu bir alternatif olarak kulkanılabilir. (Çünkü içtiğimiz haplar ve kullandığımız ilaçlar hepatik eliminasyona uğrarken karaciğerimizi yorar ve böbreklerimize de aynı şekilde yüklenmiş olur. Ayrıca asıl gereken miktardan mecburen fazlasını almış oluruz. Fakat deriden emilim yoluyla alınan ilaçlar eliminasyona uğramadan direkt kullanılacağı için sadece gereken minimal doz vücuda alınmış olur. En aşağıda vereceğim linkteki sayfada kullanılabilecek hastalıkların ayrıntılı listesine ulaşabilirsiniz.
Ne zaman kullanılır?
Aslında ne amaçla kullanacağınıza göre değişir bu sorunun cevabı. Fakat eğer migren için ise yoğun ağrı başlamadan önceki auraların hissedildiği dönemde erkenden kullanmak önemli. Onun dışında aç-tok, sabah-akşam farketmiyor.
Nasıl kullanılır?
Koruyucu tabakasından sıyrılmış bant, içyüzeyine parmaklarımız değmeyecek halde tutularak seri şekilde uygulanacak bölgeye yapıştırılır. 48saat süresince orada kalması sağlanır. Sonrasında çıkarılıp atılır.
Nereye uygulanır?
Kıllar ve kirler bandın cilt yüzeyine tamamen yapışmasına engel oluşturacağı için temiz ve kuru, kıllı olmayan bölgeye uygulanır.
Kimler kullanabilir?
Kronik ağrılarından yakınanlar, ilaç içmeyle ilgili uyumsuzluğu olanlar, yaşlılar veya gençler “ilaç içermeyen doğal bantlardan” kullanabilir. Eğer hedefe yönelik hastalığınız için özellikle ilaç yerine ya da destek için kullanmak istiyorsanız doktorunuzla konuşup kullanmaya başlamalısınız.
Benim bugün burada bahsedeceğim patch içeriği tamamen doğal ve sağlıklı şekilde bir araya gelmiş etkenlere sahip bir patch. İçerisinde özellikle #covid19 döneminde haliyle dikkatimi çeken kırmızı ginseng oldu. Çünkü Kırmızı ginseng ve c vit sinergistic çalışır ve viral enfeksiyonlara karşı doğal ve güçlü bir koruyucudur. Bu manada bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor diyebiliriz. Ayrıca kırmızı ginseng sayesinde bu patch ler erektil disfonksiyona etkilidir.
Transdermal bantların sigarayı bırakma, ağrı giderme, osteoporoz, doğum kontrolü, hareket hastalığı, anjina pektoris ve kalp rahatsızlıklarına yönelik tıbbi uygulamaları olmasına rağmen daha zorlu ilaçları verebilmesi için formülasyon geliştirmedeki ilerlemeler halen devam etmektedir.
Transdermal yamalar, aktif ve inaktif bileşenlerin fizikokimyasal özelliklerine ve uzun süreli kullanım için uygulanabilirliğine göre uyarlanabilir ve geliştirilebilir. Bu nedenle, transdermal yama gelişimi için bir dizi kimyasal yaklaşım ve fiziksel teknik araştırma altındadır. Yeni bilgiler edindikçe sizlerle paylaşıyor olacağım fakat zaten şimdi bile medikal anlamda teknolojinin geldiği nokta gerçekten sizce de büyüleyici değil mi?
Umarım hiçbiriniz hiçbir zaman ilaçlara ihtiyaç duymazsınız. Hepinize sevgiler.
Yazar: Dr.Tuğba Tunçkaya
Kaynak: https://medium.com